KHK (Kanun Hükmünde Kararname) Nedir?

Bakanlar kurulunca alınıp resmi gazetede yayımlanan ve yasa gibi işlem gören, yasa gücü olan karardırKanun hükmünde kararname (KHK), Bakanlar Kurulunun anayasadan doğrudan doğruya aldığı veya yasama organından yetki devri yoluyla aldığı sınırlı bir yetkiye dayanarak yaptığı, daha sonra yasama organının denetimine tâbi olan ve normlar hiyerarşisinde kanun düzeyinde yer alan bir düzenleyici işlemdir.

Kanun Hükmünde Kararname genel tanım olarak yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruyaanayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükümetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan kararnamelerdir. Türkiye'de 1982 Anayasasının 87. maddesi ile, "Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek" TBMM'nin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.

Anayasanın 91. maddesinde de KHK çıkarma yetkisi verme hususu düzenlenmiştir.
Bu madde şöyledir:
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir. Ancak sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı kalmak üzere, Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümünde yer alan siyasi haklar ve ödevler kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez.

Kanun hükmünde kararnameler, olağan ve olağanüstü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nde, Olağan Kanun Hükmünde Kararnameler, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmakta; bu yetki Bakanlar Kurulu'na Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yetki kanunu ile
verilmektedir. Temel haklar, kişi hak ve ödevleri ile siyasî hak ve ödevler hakkında düzenleme yapılamaz.

OLAĞANÜSTÜ HÂL VEYA SIKIYÖNETİM KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERİ

Olağanüstü Kanun Hükmünde Kararnameler ise Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmaktadır. Bunun için TBMM'nin yetki kanunu vermesine gerek yoktur. Uluslararası hukuktan doğan yükümlülükleri yerine getirmek şartıyla, her alanda düzenleme yapılabilir.

 

Özel Müdafii için tıklayınız

Ağır ceza avukatına ulaşmak için tıklayınız

Kartal Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Çağlayan Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Bakırköy Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Büyükçekmece Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Şişli Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Mecidiyeköy Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Çekmeköy Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Fatih Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Zeytinburnu Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Merter Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Avcılar Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız

Güngören Ceza Avukatı için Lütfen Tıklayınız